Test af vinterdæk 2020

Så er den årlige vinterdæktest fra tyske ADAC offentliggjort, og den danner grundlag for testen, som hvert år udsendes af FDM.

Der er testet to dæk i størrelserne 205/55R16 og 235/55R17. Testen er udført i Finland, hvor dækkene har været monteret på hhv. VW Golf og Ford Kuga.  

205/55R16

Selvom dækstørrelsen 205/55R16 lader til at blive overhalet af 205/60R16, hvad angår salg i Danmark er den klart mest solgte dækstørrelse gennem de sidste fem år. Testen er derfor aldeles relevant ift. den danske bilpark, da den dækket også passer godt på et utal af andre modeller; bl.a. Audi A3 Toyota Auris og Opel Astra. De testede dæk er alle med hastighedskoden ”H”, som ved maks-belastning kan klare hastigheder op til 210 km/t. 

Tæt løb i toppen

De fire dæk som klarer sig bedst, placeres alle med en snæver variation ift. point, og ender alle i ADACs kategori ”god”. Bridgestone lægger sig i spidsen med gode egenskaber på både våde, tørre og snedækkede veje, så er generelt et dæk med rigtig godt greb. Dette ses desværre også lidt på holdbarheden, hvor dækket viser den relativt højeste dækslitage. I modsætning til dette imponerer Michelin endnu engang med deres ”safe when new” teknologi, hvor dækmønsteret ændrer sig som dækket slides. Her klarer Alpin 6 sig bedre end de øvrige på holdbarhed, og klarer sig også godt i sne samt på både tørre og våde veje. Michelin ender som testens nummer to efterfulgt af Dunlop Winter Sport 5, som igen klarer sig flot.      

235/55R17

I år har ADAC valgt at teste 235/55R17 i hastighedskoden ”V” op til 240 km/t. Størrelsen må siges at være mere og mere relevant - også på det danske marked, hvor salget af biler i SUV-klassen er stigende. Dækket findes monteret på f.eks. Ford Kuga, BMW X3, VW Tiguan m.fl.  

Kun én i kategorien ”god”

Som den eneste i kategorien ”god”, vinder Michelin Pilot Alpin 5 testen et pænt stykke foran de andre. Pilot Alpin 5 får topresultater inden for egenskaber på hhv. våde, tørre og snedækkede veje, og beskrives som meget afbalanceret. I kategorien ”tilfredsstillende” findes både Goodyear med deres UltraGrip Performance+, med fornuftige egenskaber på våd vej og i sne, samt Dunlops Winter Sport 5 SUV som klarer sig pænt på tørre og våde veje.       

 

Helårsdæk

I 2018 og 2020 er der foretaget en individuel test af helårsdæk, som udgør en støt stigende andel af dæksalget i Danmark. Med milde vintre og stor fokus på teknologien hos producenterne, er helårsdækkene for mange et udmærket alternativ til kørsel med sommer- eller vinterdæk. Helårsdækkene er en kombination af to teknologier; sommer og vinter, og vil derfor også afspejle hvor den enkelte producent har størst fokus. Det ses tydeligt i test. Vores helt klare anbefaling vil dog stadigvæk være, at man kører på sommerdæk om sommeren og vinterdæk om vinteren.

Seneste helårsdæk test fra ADAC er fra 2020, hvor størrelsen 235/55R17 blev testet. Foruden denne testede ADAC i 2018 175/65R14

 

Testen er vendt på hovedet for Michelin

Tilbage i 2016 vandt Michelin en test med deres version af helårsdækket Michelin CrossClimate i størrelsen 205/55R16. Det ser dog meget anderledes ud i den nyere 2018-test, hvor de indtager en sidsteplads. Michelin klarer sig fortsat godt på tør vej og læner sig meget op ad egenskaberne for sommerdæk, hvor de modsat får kritik på egenskaber for hhv. sne og vådt føre.

 

Continental AllSeasonContact

Continental bidrog i 2017 med deres bud på et helårsdæk; AllSeasonContact, som i 2018-testen fik gode resultater på våd vej samt i sne og is. I samme test får Goodyear, med deres Vector 4Seasons Gen-2, udmærkelse for gode egenskaber i vådt føre.

 

Status 2020

Selvom størrelsen ikke er direkte sammenlignelig med dækkene i 2018-testen, da testen i 2020 henvender sig til SUV-bilejerne, følger vi udviklingen indenfor helårsdækkene. Det er stadig på det område, hvor dækmarkedet rykker sig mest.  

 

De bedste dæk når kun ADACs ”ausreichend”

I 2020 kategoriseres de bedste dæk i ADACs næstdårligste kategori; ”tilstrækkelig” og to af de testede dæk i den dårligste kategori; ”utilstrækkelig”. Continental AllSeasonContact, Goodyear Vector 4Seasons Gen-2 og Michelin CrossClimate+ ligger som de tre bedste i nævnte rækkefølge. Continental vinder med beskrivelsen ”relativt god i vådt føre” og ”tilfredsstillende i sne”, men med svagheder på tør vej. Michelin indtager tredjepladsen, igen med gode sommeregenskaber, men kommer til kort i sne.    

 

Kontakt os

Har du spørgsmål er du altid velkommen til at ringe til os på 70 204 888 eller sende en mail til shop@quickpoint.dk

 

Mere om vinterdæk

Vi har samlet en række gode råd samt generel information om vinterdæk - læs mere om vinterdæk.