Skal man skifte til vinterdæk?

Hos Quickpoint anbefaler vi at montere hhv. sommer og vinterdæk på sin bil. Vi anbefaler også at du kører på vinterdæk i hele vinterperioden.

Vinterdæk fungerer markant bedre i vinterføre og ved kørsel på sommerdæk i vinterføre kan du udsætte både dig selv og dine medtrafikanter for stor risiko. I mange tilfælde vil bremselængden være dobbelt så lang i vinterføre, når man sammenligner sommer og vinterdæk. Du kan læse mere om det ind på FDM.

Hvordan fungerer vinterdæk når føret ikke byder på sne og is?

Mange tror at vinterdæk fungerer dårligt på tør og våd vej. Generelt bremser vinterdæk omtrent lige godt som sommerdækkene i vådt føre, dog bruger vinterdækket en lidt længere bremseafstand når vejen er tør. 

Hvornår skal jeg udskifte mine vinterdæk?

Da vinterdækkets egenskaber i vinterføre hænger sammen med de lameller der findes i dækmønsteret, er det afgørende at de ikke slides får langt ned. Så ophører vinterdækkets specielle egenskaber. Vi anbefaler derfor, at du skifter når dækmønsteret er slidt ned til 3 mm. 

For at dæk ikke bliver kasseret for tidligt er flere dækproducenter begyndt at tilbyde dæk, som sikkert kan slides ned til slidindikatoren ved 1,6 mm. Derfor skal anbefalingen om skift ved 3 mm ses med forbehold for producentens anvisninger. 

Hvad er fordelene ved et helårsdæk?

Helårsdæk er et kompromis hvor sommer- og vinteregenskaber bliver kombineret. Derfor vil det naturligvis ikke opnå helt samme egenskaber som sommer- og vinterdæk: I mange tilfælde er de mere sommerdæk end vinterdæk. Derfor vil dækkene om vinteren have noget længere bremseafstand end vinterdæk.

Der kan være en god besparelse ved at vælge helårsdæk, simpelthen fordi man slipper for udgiften til hjulskifte. Det kan dog betyde, at bilen skal have lov til at blive i garagen i det værste vinterføre. 

I mange tilfælde vil gummiblandingen minde om den, der bruges i sommerdæk og derfor kan sliddet på dækmønsteret være mindre end på vinterdækkene.  Det er dog vigtigt at huske at tjekke slidbanerne, da man slider på dækkene året rundt. Den letteste måde er "mønt-testen": Hvis du stikker en 20-krone ind i slidbanen og kan læse teksten "MARGRETHE II DANMARKS DRONNING", skal dækkene skiftes -  med mindre dækkene specifikt er lavet til at kunne køre med 1,6 mm slidbaner. 

Det er dog værd at bemærke, at helårsdæk ikke må benyttes i lande med lovkrav om vinterdæk. Det gælder fx Sverige, Tyskland og Østrig.

Giv os et kald på 70 204 888 hvis du ønsker rådgivning omkring vinterdæk og fælge - eller læs mere om billige helårsdæk.