TPMS - Dæktrykssensorer - Dæktryksmåler


Hvad betyder TPMS?

Tyre Pressure Monitoring Systems eller på dansk dæktryksovervågningssystem.

Hvem har brug for TPMS?

Iflg. EU-lov (ECE -R 64) skal alle biler og campingvogne, der er typegodkendt efter 1. november 2012 være udstyret med TPMS. Efter 1. november 2014 gælder det alle nyregistrerede biler og campingvogne.

Hvad er TPMS?

TPMS er et system, der er bygget ind i bilen, til at overvåge trykket i dækkene. Der skelnes mellem direkte og indirekte systemer. Hvis der sker et tryktab i et eller flere af dækkene vil føreren blive alarmeret via en alarm i et display.

Hvordan virker direkte TPMS?

En sensor måler lufttrykket i dækket, samt luftens temperatur. Denne information sendes til en styreenhed i køretøjet. Afhængig af systemtype kan man enten konstant aflæse det, se det ved at trykke på en knap og/eller få en alarm ved for lavt tryk. Det direkte system kan registrere både pludselige og 'sivende' ændringer i trykket.

Hvordan virker indirekte TPMS?

Indirekte systemer beregner trykket ud fra hjulets omdrejningshastighed via ABS sensorer eller andre sensorer. Der måles på to fysiske kriterier: rulleomkreds og lydfrekvens. Her sammenlignes med køretøjets øvrige hjul.

Hvad er fordele og ulemper ved disse systemer?

Det direkte system er meget præcist i sine data. Det kan desuden afsløre tryktab ved et holdende køretøj eller ved reservehjulet for den sags skyld. Ulempen er det ekstra arbejde til indstillinger, når man skifter dæk fx mellem sommer- og vinterdæk eller får nye dæk. Sensorer skal være installeret i alle hjul, der bruges til bilen.

Det indirekte system er ikke så præcist som det direkte, da det ikke direkte kan måle temperatur og lufttryk. Målinger kan også kun foretages, når køretøjet bevæger sig. Omvendt er det betydeligt nemmere, når der skal skiftes hjul, da der ikke er behov for dæktrykssensorer. På længere sigt kan dette system dog også føre til unøjagtigheder, da det kun måler ændringer i forhold til den aktuelle værdi (som ikke behøver at være det samme som den foreskrevne).

Har min bil TPMS?

Du kan finde oplysninger om dette i din instruktionsbog. Hvis din bil IKKE er forberedt til TPMS, kan du ikke efterfølgende benytte systemet.

Hvordan køber jeg TPMS ventiler?

TPMS ventiler vælges som tilbehør når du køber fælge med eller uden dæk på Quickpoint.dk. Dit lokale Quickpoint værksted står også klar med rådgivning samt salg af TPMS ventiler. 

Jeg har ikke fundet et svar på mit spørgsmål omkring TPMS

Kontakt kundeservice på 70 204 888 eller send en mail til shop@quickpoint.dk